Restaurant Ut Lieuwke

H A R T J E - D I N E R 

Voor velen een bekende naam... Restaurant Ut Lieuwke is al heel wat gouden jaren een begrip in de Maastrichtse gastronomie. Met het Vrijthof op huppelafstand, kunnen we wel stellen dat het zeer centraal gelegen is. In een (vooruit, ik gebruik het woord eens) pittoresk pand vind je dit heerlijke Maastrichtse restaurant. Een menu dat net zo snel wisselt als het weer ons doet verrassen... Gewoon met het seizoen mee, zoals dat eigenlijk hoort.


Met veel liefde en Maastrichtse charme word ik door Chris ontvangen, gastvrouw van Ut Lieuwke. Samen met manlief Mike (de chef) staat zij al een flinke tijd haar mannetje (vrouwtje) in dit knusse restaurant. Het handgeschreven krijtbord vertelt me over de keuzes van het moment, met de onmisbare asperges voor deze tijd van het jaar. Daarnaast altijd een à la carte menu, waarbij Chris graag op haar favorietjes wijst. Ik begin uiteraard met een bubbeltje.

 

Ik zou mezelf niet zijn als ik me niet liet verrassen. De beste hartjes worden namelijk uitgedeeld wanneer de chef z'n gang mag gang. En zo geschiedde. Ut Lieuwke staat toch wel stiekem bekend om de goddelijke billen van het kikkertje. Mon dieu, wat een genot. Vergezeld met een fijne wijn (want mag de kikker nog een laatste duik? jazeker!) ben ik hartstikke blij. 

 

Al snel volgt een romige bisque waar ik graag U tegen zeg. Lekker schuimig en met een perfecte vissmaak. Ook weer in combinatie met een geweldige wijn die Chris adviseert. De zaak loopt inmiddels al gauw vol. Oude bekenden, nieuwe ontdekkers of zeer enthousiaste zuiderburen die gecharmeerd zijn van de Maastrichtse gezelligheid. Wij krijgen er net zoals onze Vlaamse buren nooit genoeg van.

 

Er volgt nog een koninklijk stuk kalfsvlees met - natuurlijk!!! - Hollandse asperges. Dit seizoen staat ons wel aan! We brengen de avond zoetjes ten einde met een 'orgie' (excusez le mot) van chocolade, roomijs, verse slagroom én... huisgemaakte advocaat. De laatste keer dat ik deze romige, zoete en toch wel sterke 'drank' mocht ervaren, kan ik me eigenlijk niet herinneren. Een vergeten Hollandse delicatesse, zo noem ik het dan ook graag. Mag ik nog een schepje?

 

Met nog twee dessertwijntjes, een koffie en een gesprekje met het Vlaamse gezelschap op links, ga ik met een gesmolten hartje naar huis. Restaurant Ut Lieuwke, ga dit meemaken. En houd het niet bij 1 keer! 

 

M E T - W I E 
Met iemand waar je een ongelooflijk romantisch diner mee wilt meemaken. BFF'jes zullen het trouwens ook erg fijn vinden hier!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0