Maastrichts hartje in Puglia

H A R T J E - O P - R E I S 
Soms - héél soms - vind je een hartje in het buitenland. Een Maastrichts hartje, natuurlijk. Als we zo'n zeldzaam hartje tegenkomen, kunnen we het niet laten dat in het (Italiaanse) zonnetje te zetten. Want deze keer komen we een Maastrichts hartje tegen in Puglia, een regio in Zuid-Oost Italië! We vliegen er als de wiedeweerga naartoe en slapen er 3 nachtjes. Oh ja, vliegen doe je gewoon via Maastricht Aachen Airport naar Bari. Wel zo makkelijk!

 

Eenmaal aangekomen huren we een auto en rijden we van Bari naar San Vito dei Normanni (Brindisi). We verblijven in B&B Perla di Puglia. Uitgebaat door de familie van Melvin & Laura uit Maastricht/Maasmechelen. Een heerlijk Maastrichts hartje met een warme Italiaanse twist. Het is veel te laat, dus we duiken meteen het kraakverse bedje in! 's Morgens worden we met een heerlijke Italiaanse sfeer wakker. Concetta staat al een waanzinnig ontbijt voor ons te maken, terwijl Pino ons de beste tips geeft. Met een grote kaart van Italië op de muur geschilderd is een route uitstippelen super handig. We relaxen nog even aan het zwembadje en rijden dan richting Ostuni! 

 

B&B Perla di Puglia 

Melvin en Laura Lardenoye-Convertino

Contrada Gianna Richiella 

72019, San Vito dei Normanni BR, Italië 

+31651105224

Website 

 

O S T U N I 

We rijden naar de Città Bianca. Dat is de bijnaam voor deze stad, gezien de witte kleur van de huisjes in de stad. Een zonnebril is dan ook een gouden tip. Veel sterren zijn hier de afgelopen jaren gespot op de meest sjieke locaties en fabuleuze feestjes. Zien en gezien worden, ook weer zo typisch Maastrichts. Grote kans dat een bepaalde plek je bekend voorkomt: Ostuni is vaker decor geweest voor fancy commercials.  We wandelen wat trapjes op, beleven heel wat Marilyn Monroe momenten - want er stond een romantisch briesje - en passeren het ene na het andere lieve terrasje. Uiteindelijk kiezen we voor Taverna della Gelosia. Het niveau voor deze vakantie ligt opeens heel wat hoger, want oh my god... Wat is dit heerlijk. We bestellen super simpel een antipasti voor 2 (we zijn met 4) en de typische lokale gerechten vliegen ons om de oren. Burrata, heerlijke kroketjes, taartjes van artisjok en nog véél meer. Natuurlijk een goddelijke rosé (uit de regio). Ons hartje smelt... Oh ja, de rekening was 58 euro. We doen ons best niet in de lach te schieten, het leek wel te mooi om waar te zijn! 

 

Ristorante Taverna della Gelosia

Vicolo Tommaso Andriola 26

72017, Ostuni BR, Italië

+39831334736

Website

L E C C E 

Ietsje meer toeristisch dan Ostuni, maar zeker de moeite waard om te bezoeken is Lecce. Lecce is een unieke barokstad. Bijnamen voor deze stad zijn “het Athene van Puglia” en “het Florence van de Barok”. Het geheim zit in de steen pietra dorata: een soort marmer dat zich uitstekend leent voor het bewerken van zuilen en gevels. Binnen de stadsmuren ontdek je vele historische en fantastische bouwwerken. Veel monumenten en basilieken die je hier kunt bewonderen. Wij hebben natuurlijk alleen maar hart voor eten... En daarom dat we ook bij Le Sapora naar binnen wippen. We worden vriendelijk naar il giardino begeleid en de karafjes rosé vloeien rijkelijk. Vergezeld door - ietwat vettige - hapjes, bouwen we weer energie op om dadelijk weer flink aan de wandel te gaan. Een prachtige tuin, met gezellige plantjes, maar we ontdekken dat deze zaak ook een top plek is om rond de borreltijd aan de bar te hangen. Fraaie en indrukwekkende kunst aan de muur en super lieve service! De rekening was wederom hilarisch, maar dat vinden wij alleen maar fijn!

 

La Sapore 

Via Marco Basseo 36

73100, Lecce LE, Italië

+393669318908

Website

P O L I G N A N O - A - M A R E

De laatste dag alweer. We moeten 's avonds weer via Bari naar huisje vliegen. Super handig om dus al in de buurt van het vliegveld te zijn. En... Save the best for last: Polignano a Mare it is! Deze prachtige stad is vrijwel geheel gebouwd op steile klippen aan de Adriatische Zee. De kust is hier erg ruig en zo kenmerken de ondernemers zich ook. Shoppen deden we nog niet eerder, maar we ontdekken al gauw een paar hippe winkeltjes. Wandelen met uitzicht over de wilde zee en veel balkonnetjes die culinaire terrasjes rijk zijn. Het lijkt alsof de stad in bloei staat, want er wordt ongelooflijk veel gebouwd en gerenoveerd. We voorspellen veel goeds voor deze prachtige stad.  Tijdens het lunchen of dineren, kijk je uit op de golven en steile rotswanden van 24 meter diep. We nemen een lekker ijsje bij Lìme en huppelen de trapjes af. Er is namelijk een prachtige baai onder de hoge brug (zie foto). Hier liggen we (ook wel ruig door alle grote stenen) heerlijk te relaxen, voordat we weer naar huis vliegen.

 

Drie dagen rust, een thuisgevoel door de Limburgs-Italiaanse gastvrijheid van de familie die Perla di Puglia zo'n prachtige locatie maakt. Iedere dag als je een van de (talloze) omliggende dorpjes hebt ontdekt, een warm onthaal... Dat is goud waard. Eventjes helemaal weg en toch een vertrouwd gevoel. Daar hebben wij veel hartjes voor! 

 

1 Berichten